Hamilelikte grip aşısı

Hamilelikte grip aşısı anne adayı ve bebeği korumak için yapılan aşılardan biridir. Grip bulaşıcı ve aynı zamanda virüs kaynaklı bir rahatsızlıktır. Hastanın burun, boğaz ve akciğerlerini etkileyen bu hastalığa herkes kolaylıkla yakalanabiliyor. Dolayısıyla anne adayları için de yakalanma riskinin yüksek olduğu hastalıklar arasında grip de bulunuyor.

Hamilelik döneminde grip sadece anne adayını etkilemez. Fetüs de gripten etkilendiği için gebelik döneminde grip aşısının mutlaka yaptırılması öneriliyor. Bu arada grip aşısının canlı aşılardan olmadığını, anne adaylarının güvenle yaptırabileceğini belirtelim. Grip aşısının ne kadar süre koruduğundan söz edeceğiz ancak öncesinde bebeğin bu hastalıktan nasıl etkilendiğini mercek altına alalım.

Grip Anne Karnındaki Bebeği Etkiler mi?

Yetişkin insanlarda grip semptomlar başlamadan 1 gün önce ve başladıktan 5 gün sonra bulaşıcı olma özelliğini koruyor. Ancak gebelik durumunda tablo çok daha farklı bir boyut kazanıyor. Anne adayının gribe yakalanması durumunda virüsün hemen kana karışması ve bebeği de olumsuz yönde etkilemesi riski düşüktür. Ancak gribin yol açtığı 38 derece üstünde yüksek ateş gibi semptomlar anne karnındaki bebeği de olumsuz yönde etkileyebilir. Gebelik ilk 3 ayında gribe bağlı yüksek ateş gibi semptomlar bebek için daha riskli olabiliyor.

Gribe yakalanan anne adaylarının semptomlar nedeniyle sağlıklı bir şekilde uyuyamaması, beslenme noktasında çeşitli sıkıntılar yaşaması gibi durumlar da bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Hamileliğin son dönemlerinde anne adayının gribe yakalanması durumunda doğumdan sonra bebeğe gribi bulaştırma riski bulunuyor. Sonuç olarak gebelik döneminde gribin anne karnındaki bebeği hiçbir şekilde etkilemediğini söyleyemeyiz. Zira hamilelikte grip aşısı yaptırılmasının önemi bu noktada da kendini belli ediyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/anti-cmv-igg

Emziren Anneler Grip Aşısı Olabilir mi?

Emziren annelerin grip aşısı yaptırmasında bir sakınca bulunmuyor. Ancak hamilelikte grip aşısı yaptırılması ya da emzirme döneminde bu aşının yapılması ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Bu aşı herkese yapılamaz. Kimlere grip aşısı yapılmaması gerektiğini kısaca listeleyelim:

  • Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler
  • Daha önce grip aşısı yaptıran ve şiddetli alerjik reaksiyon gösteren kişiler
  • Ateşli hastalığı bulunan kişiler
  • Aşının yapılmasını takiben 6 hafta içerisinde Gullian Barre sendromu geçirmiş olan kişiler

Bu konuda gebelik takibinizi yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşebilirsiniz.

Hamilelikte Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Anne adayları hamilelikte grip aşısı yaptırmakta geç kalabiliyor ve grip hastalığına yakalanabiliyor. Böyle bir durumda yapmanız gereken derhal doktorunuza danışmanızdır. Gebelik döneminde asla gelişigüzel ilaç kullanılmamalı ve bu nedenle sadece doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları kullanmalısınız.

Gelişigüzel kullanılan antibiyotik ilaçlar ya da ateş düşürücü ilaçlar hem anne adaylarına hem de anne karnındaki bebeğe ciddi zararlar verebilir. Gebelikte grip tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar mevcut. Bu ilaçların kullanım süresi ve dozajının doktorunuz tarafından belirlenmesi gerekir.

Anne adaylarının bol bol istirahat etmesi, C vitamini yönünden zengin gıdaları tüketmesi ve günlük su tüketimine dikkat etmesi, semptomların daha kısa zamanda azalmasına yardımcı olur. Kimi zaman semptomlar uyku düzenini de etkileyebiliyor ancak olabildiğince uyku düzenini korumaya çalışmalısınız. Boğaz ağrısı gibi sıkıntıları ortadan kaldırmak için doktorunuza danışarak pastil kullanabilirsiniz.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Gebelik dönemi boyunca hiçbir şekilde gebenin gribal enfeksiyona yakalanması istenmez. Bunun sebebi gebelikte vücut direncinin düşmesine bağlı olarak gripin etki derecesinin ne kadar şiddetli olabileceğinin tahmin edilmemesidir. Gebe olan kadının kendini özellikle salgın durumlarında izole etmesi ve hijyenine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Ancak özellikle salgın dönemlerinde grip aşısının yapılması bir gerekliliktir. Yarar zarar hesabı yapıldığında aşının çok çok faydalı olacağı ortadadır

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte grip aşısı ne zaman yapılır

Öncelikle hamilelikte grip aşısı yapılmasının ardından aşının koruyuculuk etkisinin yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıktığını belirtelim. Bu nedenle gribin en sık görüldüğü dönemden hemen önce aşının yapılması en ideal seçim olacaktır. Genellikle bu dönem yılın ekim ve kasım aylarıdır. Şayet bu dönemde aşı yaptırmadıysanız mart ayının sonuna kadar aşı yaptırabilirsiniz. Aşının koruyuculuk etkisinin 6 ay ile 8 ay arasında değiştiğini ve grip aşısının her yıl mutlaka yapılması gerektiğini de belirtmek gerekiyor.

Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/gebelik-kolestazi

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri virüsün vücuda girmesini takiben 1 gün ile 3 gün arasında geçen sürede ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gebelik döneminde olanlarda da belirtiler daha farklı değildir. Belirtiler 2 ile 3 gün içerisinde şiddetlenebilir ve sonrasında şiddetinde azalmalar olur. İyileşme süresinin de 2 haftaya kadar uzayabildiğini belirtelim. Anne adaylarının hamilelikte grip aşısı konusunda sıklıkla merak ettikleri grip belirtileri şöyledir:

  • 38 derecenin üzerinde yüksek vücut ateşi
  • Titreme
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Hapşırma
  • Burun akıntısı ve burunda tıkanıklık
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Sürekli halsiz hissetme
  • İshal
  • Sürekli uyku hali
  • Mide bulantısı ve kusma (çok ender görülür)

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Grip aşısının yan etkileri

Anne adayları hamilelikte grip aşısı yaptırması durumunda ne gibi yan etkiler ile karşılaşabileceğini de merak ediyor. Bu aşının yan etkileri çok sayıda farklı aşı ile kıyaslandığında çok daha azdır. Grip aşısının yan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşının yapıldığı yerde kızarıklık ve şişlik
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Halsizlik
  • Alerjik reaksiyon

Bu yan etkiler çoğunlukla aşının yapılmasından sonraki 6 saat ile 12 saat arasında ortaya çıkıyor ve 1 ile 2 gün içerisinde de kendiliğinden ortadan kalkıyor. Bu nedenle grip aşısının yan etkilerine karşı herhangi bir müdahale yapılmasına gerek olmaz. Fakat vücudun grip aşısına alerjik reaksiyon göstermesi durumunda mutlaka hastaya müdahale edilmesi gerekir. Alerjik reaksiyona dair bir orandan söz etmek yanıltıcı olur çünkü her bireyde bu aşı alerjik reaksiyona neden olabilir. Ancak diğer yan etkilerin görülme oranı yaklaşık % 15 dolaylarındadır.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/bebegin-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur

Grip Aşısı Ne Kadar Korur?

Gebelik dönemi dışında ya da hamilelikte grip aşısı 6 ay ile 8 ay arasında bir koruyuculuk süresi sunuyor. Mevsimsel gribe neden olan grip virüsü her yıl değişebiliyor ve bu nedenle grip aşısının içeriği de her yıl yeniden belirleniyor. Dünya Sağlık Örgütü bir yıl öncesinde salgın yapan grip virüsünün tiplerini belirliyor. Buna bağlı olarak sonraki yıl uygulanacak aşının içeriği belirleniyor. Yapılan her grip aşısı içinde bulunulan dönem için koruyuculuk etkisine sahiptir. Bu yıl yaptırdığınız grip aşısı sizi bir sonraki yıl korumaz.

Son yıllarda kullanılan grip aşılarında influenza A’nın 2 farklı alt tipi ve influenza B’nin 1 alt tipi yer alıyor. Grip aşısının yetişkin kişilerde koruyuculuk oranı % 80 dolaylarındadır. Ancak yaşı ilerlemiş olan kişilerde koruyuculuk oranı daha düşük oluyor. Buna bağlı olarak 65 yaş üstünde grip kaynaklı ölümler daha sık yaşanıyor.

Grip Aşısı Kaç Kere Yapılır?

Yetişkin bireylerde ve hamilelikte grip aşısı tek ve tam doz şeklinde uygulanır. Grip aşısının her yıl yeniden yapılması gerekiyor ve bu durum her yaş grubu için geçerlidir. 3 yaş altında olan çocuklarda aşı yarım doz halinde uygulandıktan 4 hafta sonra ikinci doz uygulanır. Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 3 ile 8 yaş arası çocuklarda da 4 hafta ara verilmesi sureti ile yarım doz aşı iki defa uygulanır ve tam doz tamamlanmış olur. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın