Erkek tipi kıllanma kadınların yaklaşık olarak % 10’unda görülen, vücudun yüz, göğüs ve sırt bölgesinde koyu renkli ve kalın kılların büyümesidir. Çene kemiğinin üstü, dudakların üstü, göbek çevresi, göğüs kafesinin üstü, yanaklar, sırt ve kalça bölgesi, erkek tipi kıllanma bölgeleridir.

Normalde kadınların vücudunun bu bölgelerinde kıllanma meydana gelmez. Dolayısıyla böyle bir kıllanma söz konusu olduğunda bu durum bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilir ve altında yatan unsurun tespit edilmesi gerekir.

Kadınlar için son derece rahatsız edici olan aşırı kıllanma yani hirsutizm durumunda genellikle epilasyon merkezlerinde ya da güzellik salonlarında çözüm aranıyor. Oysa aşırı kıllanma bir hastalık belirtisidir ve mutlaka bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin nasıl yapıldığını aktaracağız ancak öncesinde neden bu sorunun ortaya çıktığına değinelim.

Erkek Tipi Kıllanma Neden Olur?

Kadınlarda erkek tipi kıllanma pek çok farklı unsura bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Akıllara gelen ilk faktör ise hormonlar oluyor. Çünkü androjen hormonunun fazla salgılanmasına yol açan hastalıklar bu problemin en yaygın nedenidir.

Kadınlarda son derece yaygın görülen polikistik over sendromunun belirtilerinden biri de aşırı kıllanmadır. Bazı kadınlar için söz konusu problem genetik bir miras da olabiliyor. Yapılan testlerde hiçbir hormonal bozukluk ya da hastalık bulunmadığı halde genetik faktörlerden kaynaklı olarak idiyopatik hirsutizm yani genetik aşırı kıllanma sorunu ortaya çıkabiliyor.

Bununla birlikte minoksidil, danazol, testosteron, metenolon, dehidroepiandrosteron-DHEA içeren bazı ilaçların kullanımı da erkek tipi kıllanma sorununu beraberinde getirebiliyor. Ender durumlarda androjen içeren topikal ürünler kullanan erkeklerin partnerlerinde de bu sorun ortaya çıkabiliyor. Bunun nedeni ciltten cilde temas yolu ile geçebiliyor olmasıdır. Sonuç olarak mutlaka doktora başvurulması ve altta yatan unsurun tespit edilmesi gerekiyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/plt-nedir-trombosit

Tedavisi Var mıdır?

Kadınlarda erkek tipi kıllanma bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Bu nedenle tedavi hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik olarak uygulanır. Bu durumda kıllanma sorunu da kendiliğinden ortadan kalkabilir ya da kozmetik tedavi yöntemlerinden destek alınması gerekebilir. Ancak çoğunlukla vücudun hormon dengesinin düzelmesi ile birlikte kıllanma sorunu da yok oluyor. Bunun için tedavinin tamamlanmasını beklemek gerekir.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Kadınlarda kıllanma konusu oldukça sıkıntı veren ciddi bir problemdir. Her yaşta değişik sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak sıklıkla karşılaştığımız problem genetik faktörler olup annesinde ve kızında kıllanmanın fazla miktarda görülmesidir.

Özellikle güney bölgelerinde yaşayan esmer popülasyon da kıllanma daha fazladır. Bunun dışında bazı jinekolojik problemlere bağlı olarak kıllanma problemi meydana gelebiliyor. Polikistikover adı verilen tembel yumurta durumunda, bazı genetik hastalıklar da, yumurta veya böbrek üstü bezinden kaynaklanan iyi ve kötü huylu tümörlerde aynı şekilde kıllanma fazla olabilir.

Bazı hormon testleri ve ultrasonografik tetkikler yapılarak sebep bulunmaya çalışılır. Sebebe yönelik tedavi yapılır. Tıbbi tedavi veya cerrahi tedavi ilave olarak epilasyon tedavileri hep beraber değerlendirilir.

Hirsutizm Hangi Hastalığın Habercisidir?

Kadınlarda erkek tipi kıllanma belirtisi gösteren hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Aşırı kıllanmanın kaynağına dair yapılan incelemelerde en sık karşılaşılan hastalık budur. Bu hastalıkta överler düzenli olarak yumurtlama evresine geçmiyor ve kandaki androjen hormonu seviyesi de yükseliyor.

Hipertekozis

Bu hastalığın semptomlarından biri de kadınlarda aşırı kıllanma olmasıdır. Yumurtalığın büyümemesi ya da çok az büyümesi, dışında bulunan kapsül yapının çok kalınlaşması gibi bir tablonun ortaya çıktığı bu hastalık, polikistik over sendromunun ilerlemiş hali olarak da tanımlanabilir. Bu hastalık, vücutta insülin direncinin artması ve göğüs, karın ile sırt bölgesinde kıllanma olması gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Yumurtalık ya da Böbrek Üstü Tümörleri

Kadınlarda hormonal yapıyı en çok etkileyen organ overler oluyor. Bu organda küçük bir tümör olması bile vücudun tüm hormon dengesini etkiliyor. Aynı şekilde böbrek üstü bezlerde oluşan tümörler de hormonal dengeyi alt üst edebiliyor ve buna bağlı olarak vücutta erkek tipi kıllanma sorunu ortaya çıkabiliyor.

Adrenal Hiperplazi

Böbrek üstü bezler tarafından salgılanan enzimlerin doğuştan bozuk olması şeklinde tanımlanabilecek bu hastalık kız çocuklarda erkeksi bir görünüme yol açıyor. Bu çocuklarda testosteron hormonu seviyesi yüksek oluyor ve tedavi edilmemesi durumunda çocuklar yetişkin olduklarında da erkek tipi kıllanma problemi devam ediyor.

Tiroid Bezi Hastalıkları

Boynun iki tarafında bulunan tiroid bezleri vücudun hormon dengesini sağlamakla görevlidir. Tiroid bezlerinin aşırı çalışması (hipertiroidizm) ya da az çalışması (hipotiroidizm) hormon dengesini de bozuyor. Haşimato, tiroid nodülleri ya da guatr da kıllanmaya yol açan hastalıklar listesinde yer alıyor.

Mutlaka okumalısınız –> https://www.drismetyildirim.com/polikistik-over-sendromu-ameliyati-nedir

Normal Kıl Büyümesi Nasıl Olmalıdır?

İnsanlar doğduklarında yaklaşık olarak 50 milyon kıl köküne sahiptir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kıl köklerinde azalmalar meydana gelir ve özellikle 50 yaş üstünde bu azalma daha belirgindir. İnce tüyler ile kıllar birbirinden farklıdır. İnce tüyler hormonlardan bağımsızdır ve hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı olur.

Kalın formda olan kıllar ise erkeklerde vücudun daha fazla bölgesine yayılım göstermiştir. Kadınlarda kıllanma daha az bölgede olur ancak hirsutizm durumunda kadınlarda hem mevcut kıllanma bölgelerinde kıl sayısı artar hem de daha fazla vücut bölgesinde kıl çıkmaya başlar.

Hormon Dengesi ve Tüylenme

Hormonların vücuttaki tüylenme üzerinde en belirleyici unsur olduğunu belirtmek gerekiyor. Kızlarda ergenlik döneminde ilk adetin hemen öncesinde koltuk altı ve kasık bölgesinde kıllar çıkar. Kıllanmayı tetikleyen ise androjen hormonudur. Androjen hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur ancak erkeklerde bu hormon daha fazladır.

Zira erkeklerde daha fazla kıl bulunmasının nedeni de bu hormonun fazlalığıdır. Testosteron hormonu ile östrojen hormonu ise kılların erkeklerde ve kadınlardaki dağılımında belirleyici olan hormonlardır. Kadınlarda hirsutizm problemine yol açan sanıldığı gibi östrojen hormonu değil androjen hormonunun fazla olmasıdır.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/adet-duzensizligi-neden-olur

Aşırı Kıllanma Nasıl Tedavi Edilebilir?

Öncelikle hirsutizm durumunda ilaç tedavisi ile kozmetik tedavinin bir arada uygulanması yöntemi tercih edilebilir. İlaç tedavisinde genellikle doğum kontrol hapları, anti-androjen içeren ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçların etkili olabilmesi için de en az 6 ay düzenli olarak kullanılması gerekiyor.

Kimi zaman vücudun hormon dengesini bozan tümörler ve benzer oluşumların cerrahi müdahale ile vücuttan tahliye edilmesi de gerekebiliyor. Kozmetik tedavi ise lazer epilasyondan faydalanılarak tüy köklerinin yok edilmesi ya da tüy dökücü kremlerin kullanılması gibi metotlardır. Ancak lazer epilasyon kalıcı bir çözüm sunduğundan daha fazla tercih ediliyor.

İlaç tedavisi ise erkek tipi kıllanma durumunda yeni kıl köklerinin oluşmasını engellemeye yönelik olarak tercih ediliyor. Sadece kıllara odaklanarak kozmetik yöntemlerden faydalanmak maalesef bir çözüm olmaz. Öncelikle bu soruna yol açan unsurun ya da unsurların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunun için de mutlaka doktora başvurmalı ve nedenlerinin araştırılmasını sağlamalısınız.

Merak edersiniz diye düşündük –> https://www.drismetyildirim.com/miyom-nedir

Hirsutizmde Hangi Testler Yapılır?

Hastada hirsutizm gelişmesinin nedenlerini araştırma adına bir dizi test yapılması gerekebilir. Hangi testlerin yapılacağına hekim tarafından karar verilecektir. İstenebilecek testleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Testosteron Testi

Sadece erkek tipi kıllanma değil ses kalınlaşması, kaslarda büyüme gibi belirtiler de gösterebilen testosteron artışı yapılan bu test ile belirlenebiliyor.

Progesteron Testi

Hormonlarda bir dengesizlik olup olmadığının anlaşılması için kandaki progesteron miktarının değerlendirilmesine gerek duyulabilir ve bu testi yaptırmanız istenebilir.

Prolaktin

Aşırı kıllanma sorunu yaşayan kadınlarda prolaktin yüksekliği olup olmadığının mutlaka tespit edilmesi gerekiyor.

Tiroid Testleri

Daha önce de değindiğimiz gibi tiroid bezleriyle ilgili sorunlar hormon dengesini de etkiliyor. Bu nedenle tanı konması için tiroid testinin yapılması gerekir.

İnsülin Tetkikleri

İnsülin dengesizliği hormonal düzensizliğe yol açar. Hastalarda insülinin kontrol edilmesinin nedeni budur.

Ultrasonografi

Hormonları etkileyen organların fiziki olarak gözden geçirilmesi için ultrasonografiden yardım alınır. Konuya dair tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın