Azospermi en genel tanımı ile meni olarak adlandırılan sıvı içerisinde olgun sperm hücrelerinin olmamasıdır ve erkeklerde yaygın görülen kısırlık nedenlerinden biridir. Kısırlık tanısı konan erkeklerin % 15’inin çocuk sahibi olmaması azospermiden kaynaklanır. Bu problem ‘tıkanıklığa bağlı olan’ ve ‘tıkanıklığa bağlı olmayan’ şeklinde 2 farklı grupta değerlendirilir.

Teşhis için hangi testlerin yapılması gerektiğine ya da tedavi seçeneklerine değinmeden önce çocuk sahibi olamama gibi önemli bir duruma sebebiyet veren azosperminin belirtilerini gözden geçirmekte fayda olacaktır.

Azospermi Belirtileri Nelerdir?

Hastanın azospermi mevcudiyetini kendi kendine anlaması mümkün değildir. Çünkü azosperminin herhangi bir belirtisi bulunmuyor. Bu durum ancak bazı testlerin yapılması ve menideki sperm hücrelerinin bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi ile tespit edilebilir. Boşalma esnasında meni gelmesi, azosperminin hastada bulunmadığı anlamına gelmez. Çünkü menide hiç sperm hücresi olmayabilir ve bunun da hasta tarafından anlaşılması mümkün değildir.

Azospermi Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi azospermi probleminin kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik olarak uygulanır. Örneğin hormonlardan kaynaklı olarak bu durum ortaya çıktığında eksik olan hormon dışarıdan takviye ediliyor ve bu sayede sperm üretiminin gerçekleşmesi sağlanıyor. Söz konusu olan kanal tıkanıklığı ise zorunlu olarak cerrahi müdahale uygulanıyor.

Mikro cerrahi işlemler sayesinde kanaldaki tıkanıklık açılıyor. Varikosel kaynaklı bir azospermi durumu mevcutsa bu durumda hastanın varikosel ameliyatına alınması gerekiyor. Ameliyatın ardından erkeklerin çocuk sahibi olmasını sağlayacak olan sperm hücresi üretimi gerçekleşebiliyor. Ancak bu ameliyatta % 10 başarı garantisi verilemez. Çünkü ameliyatın ardından sağlıklı sperm hücrelerinin üretilemediği durumlar da olabiliyor. Sonuç olarak tedavi seçenekleri hastada azosperminin neden ortaya çıktığına bağlı olarak değerlendirilir.

Varikosel Azospermi Yapar mı?

Varikosel testiste bulunan toplardamarların genişlemesi sorunudur. Varikosel tek başına azospermi nedeni olarak değerlendirilmiyor ve hatta tedavi seçeneklerinin arasında varikosel ameliyatının olması da halen tartışma konusu olma özelliğini koruyor.

Mutlaka okumalısınız –> https://www.drismetyildirim.com/sperm-hareketliligi-kac-olmali

Obstrüktif Azospermi Nedir?

Obstrüktif azospermi sperm üretimiyle ilgili bir sorun olmaması ancak sperm hücrelerinin dışarıya çıkması ile ilgili bir sorun olması yani tıkanıklık problemidir. Bu durumda tedavi de tıkanıklığın açılmasını sağlamaya yöneliktir. Böylelikle azosperminin de ortadan kaldırılması mümkün olur. Genel olarak obstrüktif azospermiyi ‘tıkanıklığa bağlı azospermi’ olarak da tanımlayabiliriz. Mevcut azospermi olgularının yaklaşık olarak % 40’ı bu grupta değerlendirilir. Tıkanıklığa bağlı olarak bu sorunun ortaya çıkmasının pek çok farklı nedeni olabilir.

Azospermi Olup Çocuk Sahibi Olunur mu?

Maalesef azospermi tanısı konan erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olması mümkün değil. Şayet obstrüktif yani tıkanıklığa bağlı olarak azospermiden söz ediliyorsa tıkanıklığın kaynağı ortadan kaldırıldığında çocuk sahibi olamama problemi de kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durumda erkekler doğal yollarla çocuk sahibi olabilir.

Fakat nonobstrüktif yani tıkanıklığa bağlı olmayan bir azospermi durumu mevcutsa testislerde bir çalışma bozukluğu olduğundan erkeklerin çocuk sahibi olmaları mümkün olmayabilir. Bir anlamda bu sorunun yanıtının spermin olmamasının nedenine bağlı olarak yanıtlanması gerektiğini söyleyebiliriz.

Hormon eksikliği ya da kanal tıkanıklığı gibi sorunlar günümüzde ilerleyen tıp teknolojisinin de yardımı ile kolaylıkla çözülebiliyor ve bundan kaynaklanan azosperminin giderilmesi de mümkün olabiliyor. Hastalar, başarı oranı son derece yüksek olan tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tekniklerinden de faydalanabilir.

Azospermi Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle azospermi sorununun 3 grupta incelendiğini belirtmek gerekiyor. Her 3 grupta bu soruna yol açan unsurlar farklı olabiliyor.

Pre-testiküler Nedenler (Nonobstrüktif)

Cinsellik hormonunun zayıf üretilmesi, testislerin sperm üretimini de olumsuz yönde etkiliyor. Buna yol açabilen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kallmann Sendromu (Genetik bir bozukluk)
  • Hipofiz bezi bozuklukları (genellikle kemoterapi ve radyasyon tedavisinden sonra ortaya çıkar)

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/amh-hormonu-testi

Testiküler Sebepler (Nonobstrüktif)

Testislerin yapısında ya da işlevlerinde bazı bozukluklar olabiliyor. Bunun nedenleri ise şunlardır:

  • Testislerin olmaması (anorşi)
  • Testis torbasına testislerin inmemesi (Kriptorşidizm)
  • Testislerin canlı sperm hücresi üretememesi (Sertoli cell-only sendromu)
  • Testislerin tam olgun sperm hücresi üretememesi (Spermatogenik arest)
  • Erkeğin ekstra bir X kromozomu taşıması (Klinefelter Sendromu)
  • Kabakulaktan kaynaklı olarak testis şişmesi (Kabakulak orşiti)
  • Tümör
  • Bazı ilaçlara vücudun reaksiyon göstermesi
  • Radyasyon tedavileri
  • Diyabet, siroz ya da böbrek yetmezliği gibi bazı hastalıklar
  • Daha önce geçirilen bazı ameliyatlar
  • Testislerden gelen damarların şişmesi ya da genişlemesi (Varikosel)

Post-Testiküler Nedenler (Obstrüktif)

Boşalma ile ilgili bazı sorunlar ya da üreme kanalındaki bir problem spermin meni torbasına ulaşmasını önleyebiliyor. Azospermi tanısı konan erkeklerin % 40’ın da söz konusu problem bu grupta değerlendirilir. Nedenlerine ise şu örnekler verilebilir:

  • Sperm kanalı gibi üreme sistemindeki bir yerde engel ya da bağlantı kopukluğu olması (Epididim)
  • Doğuştan sperm kanalının olmaması (CBAVD)
  • Enfeksiyon
  • Kist olması
  • Ameliyat ile sperm kanalının tamamının ya da bir bölümünün alınması (Vazektomi)

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-nedir

Azospermi Kimlerde Görülür?

Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin % 10 ile % 15’inde azospermi görülüyor. Ayrıca kromozom anomalileri olan erkeklerde de bu problemin yaygın bir şekilde görüldüğünü söyleyebiliriz.

Mikro TESE Nedir?

Mikro TESE lokal ya da genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Menide hiç sperm bulunmaması nedeniyle testislerden sperm hücresi elde etmek amacıyla bir örnek alınır. Testise kesi uygulanır ve doku örneği büyütülerek sperm üretiminin olduğu bölgeler tespit edilir. Mikro cerrahi yöntemle gerçekleştirilen operasyonda testis dokusunu çevreleyen kapsüldeki damar yapısı da gözden geçirilebilir. Bu ameliyat her azospermi durumunda uygulanan bir işlem değildir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari

Azospermi Tanısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle teşhis konabilmesi için iki ayrı test çerçevesinde son derece gelişmiş bir mikroskop kullanılarak menide hiç sperm bulunmaması durumunun tespit edilmesi gerekir. Hastanın tıbbi geçmişinin de mutlaka doktor tarafından biliniyor olması gerekiyor. Hastanın daha önce çocuk sahibi olup olmadığı, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, pelvik bölge ile ilgili yaralanma ve ameliyatlar, üreme kanalını etkileyen enfeksiyonlar hakkında doktora bilgi verilmelidir.

Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalık geçirilip geçirilmediği, radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görülüp görülmediği, daha önce ya da şu anda kullanılan ilaçlar, uyuşturucu madde kullanılıp kullanılmadığı gibi konularda da bilgi aktarılması önem taşıyor.

Doktor tarafından fiziksel bir muayene de yapılacaktır. Fiziksel muayenede şunlar gözden geçirilir:

  • Üreme organlarının gelişimi, boyutu ve şekli
  • Penis ve testis torbası içerikleri
  • Sperm kanalının olup olmadığı
  • Epididimde hassasiyet ya da şişme
  • Varikosel varlığı

Elbette tanı ve tedavi planlaması için bazı testlerin yapılması da gerekiyor. Bu testleri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Testosteron ve FSH gibi hormonların ölçümü
  • Genetik Testleri
  • Üreme organlarının X-ray görüntüleri ve ultrason kontrolü
  • Hipotalamus ve hipofiz bezindeki bozuklukların tespit edilebilmesi için beyin taramaları
  • Azosperminin obstrüktif ya da non-obstrüktif olup olmadığının belirlenmesi için testis biyopsisi

Bu tetkikler de yapıldıktan sonra tüm sonuçlar ve veriler bir arada değerlendirilir. Tanı konduktan sonra ise problemi ortadan kaldırmaya yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Azospermi hakkında sorularını yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Konu ile alakalı dış kaynak:
https://www.invitra.com/en/vasectomy-and-pregnancy/

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryTüp Bebek
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın